Параграф22 Daily

§22 Новини

Бирници събират глобите на столичани

Частен съдебен изпълнител ще преследва малките длъжници на общината, които имат по няколко акта за паркиране в зелени площи или висящ данък и не възнамеряват да ги плащат. Това е част от новите мерки, които столичното кметство ще прилага срещу некоректните платци. За тях ще отговаря ново звено, което ще координира дейността по събиране на глобите и постановленията, издавани от местната приходна агенция, Столичния инспекторат и Центъра за градска мобилност, обясни вчера зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов, пишат днес медиите.

В звеното ще работят около 10 души. Те ще събират информация за издадените наказателни постановления и ще предприемат мерки за тяхното събиране.

„Това ще се случва по установения от закона ред. Чрез изпращане на писма, обаждане по телефона, а там, където е необходимо, ще се работи с частни съдебни изпълнители. Ще се поддържа и по-добра координация с Националната агенция по приходите ”, каза Барбалов. Така ако получим „честитка” или обаждане по телефона ще имаме месец да платим старите си задължения, иначе ще ни дадат на бирници. Той обясни, че вече е подготвил доклад, с който да отправи предложението за създаване на специалното звено.

През миналата година Дирекция „Местни данъци и такси” е извършила над 100 ревизии и има начислени 25 млн. лв. от глоби, санкции и наказателни постановления. Столичният инспекторат е извършил 21 853 проверки и са издадени 2091 наказателни постановления, но са събрани само 21 000 лв. Наказателните постановления, които са свързани с градския транспорт, са 9155 на обща стойност 915 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във