Параграф22 Daily

§22 Новини

Бюджетният излишък се дължи само на европарите - останалото е евтин PR

Нормално е да има политическа реклама преди избори - така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира изказването на премиера Бойко Борисов по повод повишените приходи в хазната, че това е резултат от извадените черни пари от частни джобове. Нормално е човек да се опита да си направи политическа реклама, при положение че има подобрение на приходите. Известен драматизъм, ако се вкара в подобрените приходи, свързани с тъмната част на обществото, винаги е по-интересно. Така че мисля, че това е нормална политическа стратегия за по-добра успеваемост през есента на изборите. Нищо особено. Разбира се, анализът, ако се вгледаме в детайлите, ще ни покаже някои други факти, но като цяло има известни основания в това, която казва премиерът.

Безлов обясни как се е стигнало до увеличението:

Мога да ви кажа къде според мен е истината и къде според мен е преувеличението. Ами, има засегнати. Ако погледнем данните от приходите, например, една любима тема – тютюневите изделия, цигарите, там имате очевиден ръст в приходите около 9-10%, което е сериозен фактор, като имате предвид, че, да кажем, 12-13% от приходите от бюджета идват от акцизите и ДДС-то върху цигарените изделия. Така че там има ясно доказателство. Как се осъществи това? Не с някакъв специализиран център за контрабанда, а просто митниците и МВР застанаха пред входовете на една цигарена фабрика в Пловдив и на практика рязко спаднаха цигарите на тази фабрика, които в края на служебното правителство бяха 70% и дори повече от нелегалните цигари, които се продаваха в България. Т.е. една такава много проста акция доведе до такъв ръст, който се регистрира както от приходите, които са влезли в хазната, така и от различни проучвания, т.е. някой, който е засегнат видимо.

При горивата също имате промяна, видима промяна, там тя даже е по-голяма от цигарите, но според мен тук имаме една политическа промяна. "Лукойл" построи една, на практика, нова рафинерия за около 3 милиарда лева инвестиции и след това това, което й се случи в Румъния, с тези наказателни преследвания срещу нейни търговски представители, със сигурност много внимава на кого продава своите продукти. Така  че според мен един от големите фактори е тези ограничения, които възникват в пазара на горива и другата тема, която някак не можем да я подминем, въпреки многото противоречия в нея, е т.нар. ведомствени бензиностанции, които, макар че срещу тях има противоречив мерки, дето се казва, поне го преброиха и сега знаме, че са около 30 хиляди и сега знаем как се зареждат. Така че там със сигурност има намаляване на това, което се продаваше, особено при дизела. Там при дизеловите горива предишни години почти половината от горивата бяха без акциз и ДДС.

Трябва да направим още едно важно уточнение, че голяма част от ДДС-приходите са резултат от значително повечето европейски пари. Тоест, ако се опитаме да отгатнем защо имаме толкова повече приходи през 2015 година от пет години насам трябва да отчетем и фактора "европейски пари".

В тази стенограма имаше коментар как има Център за борба с контрабандата. Това е много фантасмагорично – тези хора, които седят в този център, не вършат никаква работа в момента, засега. Така че всички такива футуристични неща, за съжаление, не работят у нас, работят такива прости методи, които описах.

Според Тихомир Безлов трябва да се проследи дали тази линия на властите ще се запази и след местни вот през есента:

Имаме местни избори. Нека видим дали тази линия на умерен натиск ще се запази.

Facebook logo
Бъдете с нас и във