Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш кандидат-депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ е оправдан за купуване на гласове

Бившият кандидат за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ Цветелин Георгиев е оправдан за купуване на гласове, показа проверка на „Лекс“. За миналогодишните парламентарни избори на 11 юли, Георгиев беше четвърти в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Бургас.

Дни преди вота главният прокурор Иван Гешев му поиска имунитета заради разследване за търговия с гласове. След това Георгиев беше изваден от листите на коалицията.

През октомври прокуратурата го прати на съд за купуване на гласове, за което Наказателният кодекс предвижда от 2 до 7 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева. В хода на разследването било установено, че на 29 юни Георгиев е раздавал на четирима души в бургаското село Маринка пликове с колбаси, брашно, леща и макарони, за да ги склони да гласуват за него. Той беше оставен на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, а делото срещу него приключи за 8 месеца.

Състав на Софийския градски съд с председател Тони Гетов е оправдал вчера Георгиев, като предстои да изготви мотивите си. Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във