Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш КГБ-служител оглави кипърска банка

Руснак е поредният чуждестранен член на Съвета на директорите на Банк ъв Кирпос (Bank of Cyprus), съобщи италианският вестник Giornalettismo. Бившият офицер от КГБ Владимир Стржалковски бе избран в Съвета на директорите на голeмият кипърски трезора Банк ъв Кипрос. В ръководството на кредитната институция, спасена благодарение на парите от ЕС, има обаче много руснаци, заключава изданието, цитирано от Медиапул.bg.


Спасяването на Кипър от банкрут стъпваше на две опорни точки, едната от които беше реструктурирането на хипертрофираната банкова система. Втората по значение банка в страната Лаики (Laiki) бе затворена, а депозитите над 100 хил. евро, които се намираха в Банк ъв Кипрос, бяха замразени и силно орязани. Сумите на вложителите бяха трансформирани в акции в новата Банк ъв Кипрос, поради което в новия кръг акционери силно нарасна броят на руснаците, заключава изданието.


Сред 16-те члена на новия директорски борд шестима са милиардери от Москва. Между тях е и Владимир Стржалаковски, магнат в добивната промишленост, който неотдавна напусна бранша с обезщетение от 100 млн. евро. Част от тази сума още до краха на банковата система беше преведена в Кипър.


В миналото Стржалковски дълго време е работил в КГБ , където е служил и руският президент Владимир Путин .Кипър се превърна в любим пристан на руските капитали благодарение на историческите връзки на острова с Москва и данъците, които бяха по-ниски и от ирландските - 10%. След спасяването на острова от ЕС данъците бяха вдигнати до ирландското равнище, но очевидно руските милиардери не искат да напускат Кипър. Европейските чиновници не коментират състава на акционерите на Банк ъв Кипрос, като подчертават, че това не е никакъв проблем, щом Кипър изпълнява договореностите от спасителния пакет за острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във