Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш кмет на Белово осъди прокуратурата

Окръжен съд - Пазарджик осъди Прокуратурата на Република България да заплати на бившия кмет на Белово Веселин Найденов 100 000 лева за причинени му неимуществени вреди  заради продължило повече от десет години наказателно производство срещу него. В периода 20 юни 2003 г. - 15 януари 2014 година срещу Найденов са поддържани обвинения в извършване на тежки умишлени престъпления по служба в качеството му на кмет на Белово. За това време в Пазарджишкия окръжен съд са образувани общо шест наказателни дела от общ характер.

Три пъти делото е било прекратявано и връщано на Окръжна прокуратура - Пазарджик за отстраняване на съществени нарушения, три пъти делото е било връщано от Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане от друг състав на съда. След постъпили отводи на всички съдии, то е изпратено за разглеждане от Окръжен съд - Пловдив, присъдата отново е отменена и върната на Окръжна прокуратура - Пазарджик за доразследване.

След внасянето на обвинителния акт срещу Найденов за осми път, Окръжен съд - Пазарджик изпраща делото на ВКС за определяне на компетентен съд. Окръжен съд - Благоевград прекратява наказателното производство и го връща на пазарджишкия съд за доразследване. Следственото дело е прекратено през 2013 г.

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във