Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш кмет на Несебър осъди прокуратурата три пъти

Три решения в полза на екскмета на Несебър Николай Трифонов са постановени от различни съдебни инстанции в рамките на месец. Бившият кмет води дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините заради едно съдебно производство и две разследвани, които в последствие бяха прекратени.

Трифонов се оказа подсъдим заради имотна сделка, гласувана от Общинския съвет по време на мандата му, но спряна от областния управител. Спорната продажба касае 324 кв. м, купени от общинския съветник (и по онова време, и сега) Венелин Ташев и намиращи се до хотела му "Мариета палас" в новия Несебър. Трифонов бе оправдан и на трите инстанции като последното решение на ВКС е от 28 април 2011 г. Претендираният иск е заради отрицателни психически преживявания в продължение на 4 години и 7 месеца, става ясно от жалбата на адвоката му Станко Кралев.

Първата инстанция определи на ексмета обезщетение в размер на 40 хил. лв., което преди дни Бургаският апелативен съд намали на 30 хил. лв.

С друго решение от края на януари Бургаският окръжен съд е осъдил прокуратурата на Република България да плати на Трифонов обезщетение от 10 000 лв. - неимуществени вреди от неоснователно водено срещу него наказателно производство. Разследването е заради продажбата на терен на смесеното дружество "Ред Лайън - Слънчев бряг", намиращ се под известната някога едноименна кръчма в курорта. От материалите по делото става ясно, че на Трифонов е повдигнато обвинение през 2008 г. за престъпление по служба. След това на два пъти окръжна прокуратура прекратява производството, но апелативна отменя тези актове, докато се стигне до окончателното прекратяване през 2014 г.

Екскметът бе разследван и за предоставяне на терен в Стария Несебър за строителство на делфинариум. Досъдебното производство срещу него е прекратено на 29 юли 2014 г. С решение на Окръжен съд - Бургас от началото на февруари му е присъдена сумата от 3000 лв.

Финансовото обезщетение е формалната страна, по-важно да се разбере, че делата срещу мен се водеха тенденциозно и заради личния интерес на определени хора, бе лаконичен екскметът.

Николай Трифонов спечели местните избори през 1999 г. и управлява една от най-атрактивните български общини до началото на 2007 г., когато внезапно се оттегли. Замина на дипломатическа работа в консулството в Одеса, но след това се върна в страната. През последните години има частен бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във