Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш руски банкер обвинен за присвояване на над 1 млрд рубли

Бившият президент на Банката на Москва - Андрей Бородин, е обвинeн по дело за присвояване на над 1 млрд. рубли, съобщи руското МВР.


"Има решение за привличане към наказателна  отговорност на няколко бивши водещи мениджъри на кредитната институция по дело за кражби и присвоявания в особено големи размери, се казва в съобщението. Става дума за бивши ръководители на трезора като неговият президент Андрей Бородин, първият вице-президент - Дмитрий Акулинин и вице-президентът Алексей Ситников.


Те са обвинени за това, че като членове на организирана престъпна група (ОПГ) и при подкрепата на началника на едно от управленията в  централата на влогонабиращата институция - Дмитрий Строганов, са извършили инкриминираните им присвоявания и кражби.


Според руските следователи, ОПГ е създадена от Андрей Бородин през 2008 г. и е успяла, чрез използване на служебното им положение, през периода 2008 - 2010 г., да присвои над 1 млрд. рубли чрез "сключване на фиктивни договори за покупко-продажба на чуждестранна валута, присвоявайки незаконно маржа в рубли между курсовете "купува" и "продава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във