Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш шеф на държавния резерв осъди прокуратурата за 48 500 лв.

Бившият шеф на държавния резерв Димитър Димитров е осъдил прокуратурата на две инстанции по закона за отговорността на държавата. Това съобщи в. "Сега", като се позовава, че проверка в електронните деловодства на съдилищата. Прокуратурата трябва да му плати обезщетение от 48 000 лв., тъй като го е обвинила в престъпления по служба, сключване на неизгодни сделки и безстопанственост, за които той е оправдан.

В исковата си молба Димитров разказва как в края на 2006 г. (по времето на Борис Велчев като главен прокурор) е бил обвинен и оставен на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв. Делото влиза в съда през 2008 г. и две години по-късно Софийският градски съд го осъжда на 5 г. затвор. След това обаче апелативният съд изцяло го оправдава, а през 2012 г. върховният съд слага точка на делото, като окончателно го признава за невинен по всички обвинения.

С широко отразените в медиите обвинения прокуратурата внушавала, че Димитров е крупен престъпник, смята той. Обвиненията засегнали честта и достойнството му, накърнили авторитета му. Притесненията, които изживявал, намалили жизнената му активност, личните изяви и контакти, създало се напрежение в семейството му, чувствал се унизен и потиснат. Бил лишен от любимото си хоби - лова, тъй като му било отнето правото да носи оръжие. Имал и забрана да напуска страната. Затова Димитров настоява да получи 70 хил. лв. обезщетение, но страданията му от незаконното обвинение са оценени на 48 500 лв. от съдия Петя Георгиева от Софийския градски съд. В решението си Георгиева обяснява, че размерът на обезщетението се определя, като се вземат предвид продължителността на делото, тежестта на повдигнатото обвинение, мярката за неотклонение, публичното разгласяване на обвинението и т.н.

Прокуратурата обжалва решението на градския съд за обезщетението и иска то да бъде отменено или сумата да бъде намалена. Димитров също атакува пред горната инстанция, тъй като държи да получи 70 хил. лв. Апелативният съд обаче приема, че определеното от градския обезщетение е съразмерно с вредите, причинени на Димитров.

Заради жалба на прокуратурата делото вече е във Върховния касационен съд, който гледа граждански дела по изключение. Преди седмица върховните съдии Веска Райчева, Светла Бояджиева и Любка Андонова приемат да разгледат казуса. Според тях спорът между Димитров и прокуратурата е разрешен в противоречие със задължителната практика на върховния съд. Цитират се две други дела по закона за отговорността на държавата. По едното от тях на старши граничен полицай, който в продължение на 4 г. е разследван, съден и оправдан за злоупотреба с власт, окончателно е присъдено обезщетение от 6000 лв. По другото дело върховният съд е определил 3000 лв. на съден и оправдан за измама, чийто процес е продължил 7 г.

Димитър Димитров е поредният разследван, съден и оправдан, който осъжда прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Последните актуални данни от прокуратурата са за 2013 г. Тогава срещу нея са влезли в сила 217 решения по ЗОДОВ, по които са присъдени 2 060 197 лв. През 2013 г. прокуратурата е платила по 5 567 248 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във