Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш шеф на КАТ твърди, че статистиката на МВР е стъкмистика

Бившият директор на КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев нарече в „Здравей, България” последната статистика на МВР за нарушенията по пътя „стъкмистика”. „Смешните цифри, които са посочили, показват, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да установяват седем нарушения, а в София за 1000 нарушения да има 2000 наказателни документа”, каза той. Впечатляващо според него е разминаването между установените нарушения в Благоевград (930) и Кюстендил (99). Стратиев посочи, че във Велико Търново има 956 електронни фиша, а в Бургас, Перник и Кюстендил няма. „Това означава, че скоростта не се контролира – или техниката не работи, или хората не работят с нея”, допълни той.

По думите му в движението няма малки и големи нарушения: „Всяко нарушение би могло до доведе до много сериозни последствия. Хората трябва да бъдат коректни, всяко отклонение е рисково”.

Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загинало на пешеходна пътека момиче, каза в пряко включване от Варна, че каквито и закони да измислим, „българският шофьор не е свикнал да спазва правилата – шофира с алкохол и без книжка”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във