Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш шеф на НСО: Посещението на папата е с висока степен на риск

Посещението на Франциск е с висока степен на риск, твърди бившият шеф на НСО генерал Димитър Владимиров. Той отбелязва, че в света папата е един от най-застрашените личности.

Генералът от НСО обяснява, че местата, които се посещават, се проверяват най-малко 24 часа преди началото на мероприятието. „Тъй като за 24 часа ако някъде има заложена бомба с часовников механизъм – да се предотврати избухването на взрив, който се поставя в такива случаи..”, казва
ген. Димитър Владимиров. Затова всички, дошли да видят папата ще минават през скенери. Преди 17 години, докато НСО пази папа Йоан Павел втори, апаратите засичат човек с пистолет. „Бяха му прибрали пистолета. След няколко дни се обади, върнахме му го. Но не допуснахме да влезе. Имаше и други общоопасни средства – отрвертки, ножчета,които все пак при едно множество от хора, когато контактуваш с тях – наистина е много трудно.”, казва още ген. Владимиров.

При посещението възникнали и извънредни задачи - като търсене на стълба за самолет и издирване на дърводелци по спешност. „През нощта ходихме в Светия синод. И за зла участ около 2-3 милиметра не стигаха да мине количката на папата. И в 2.30 докарахме дърводелци, отрязаха
част от первазите и колата мина спокойно....”, спомня си още бившият шеф на НСО.

Така папата си тръгва от България с благословия. А месец по-късно изпраща на генерала специален дар - барелеф и благодарствено писмо за охраната на българска земя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във