Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш шеф във военното разузнаване е ръководил шпионската група

Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

С патриотично излияние, призоваващо за обединение на българския народ, Обвинител № 1 Иван Гешев откри пресконференцията, посветена на операцията по задържане на служителите на МО, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

"Дано този случай да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че преди всичко на първо място сме българи. Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме Родината – дума, която сме започнали да забравяме. За това, че сме българофили, а не българофоби, че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки. На базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България", заяви Иван Гешев.

След политическото по същността му изказване на Гешев, говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък се похвали, че за първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. "Има веществени доказателства за участниците в групата. С оглед на това, че престъпната дейност застрашава националната сигурност, няма да се отговаря на допълнителни въпроси. В резултата от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Става дума за бивш ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната'', обясни тя.

Милева уточни, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване". Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство и се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. От прокуратурата пуснаха записи с разговори между резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във "Военно разузнаване". Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на "Военно разузнаване", който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Сийка Милева уточни, че резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места.  Информацията, представляваща държавна тайна, била предавана на Резидента, който изплащал възнаграждения в различна валута. Сумите били предавани в пликове, посочи тя.

По време на брифигна стана ясно, че единият от общо шестимата задържани е опитал да избяга, но е бил заловен в близост до сградата на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка вероятност е понечил да се укрие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във