Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш служител на MI6 подготвил за ФБР второ досие за Тръмп

Бившият служител на британското външно разузнаване MI6 Кристофър Стийл предал на Федералното бюро за разследвания (ФБР) второ „досие“ за Доналд Тръмп, след като той е поел поста президент на САЩ през януари 2017 г. Това съобщава днес британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на свои източници. Според изданието и второто „досие“, както и първото, съдържало информация, която не е преминала през процедура за повторна проверка и анализ. Daily Telegraph пише, че Стийл е дал на ФБР нова информация за предполагаемите връзки на бившия ръководител на републиканския предизборен щаб Пол Манафорт с Русия. Досието включвало и твърдения, че Москва разполага с допълнителна инкриминираща информация за любовните отношения на Тръмп.

Изданието уточнява, че източниците на информация за двете „досиета“ са различни. Според статията Стийл е интервюиран от ФБР през септември 2017 г. и казал, че бившият му информатор е станал недостъпен, но новата "шпионска мрежа" започнала да получава информация за Тръмп, която представлява интерес за бившия служител на MI6.

Историята на "досието"

Събирането на компромати за Доналд Тръмп започва през 2015 година. Първоначално това е направено по заповед на поддръжници на Републиканската партия на САЩ, които критикували милиардера, влязъл в борбата за най-висшата държавна служба в САЩ. Поръчката е получена от Fusion GPS, а по-късно Стийл и неговата лондонска фирма участват в работата по „досието“. Когато Тръмп стана най-вероятният кандидат за президент, републиканците, според The ​​New York Times, спрират да финансират Fusion GPS, но демократите ги сменят. По-специално било установено, че Стийл получавал пари от Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и от предизборния щаб на Хилари Клинтън.

"Досието" твърди, че руските специални служби притежават лична и финансова информация, която дискредитира Тръмп. По-късно ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ казали на членовете на Конгреса, че президентът, който миналата година загуби от кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори, не успял да подчертае, че "досието" е фалшиво и пример за "извънполитически лов на вещици".

Facebook logo
Бъдете с нас и във