Параграф22 Daily

През 2004 г.:

Бивш собственик на "Левски" искал да прехвърли акциите си на вътрешния министър

В сряда (13 май) бизнесменът Васил Божков се опита да прехвърли собствеността на футболния "Левски" на министър-председателя Бойко Борисов. Това обаче не е първият случай, в който собственик на "Левски" се опитва да прехвърли акциите си на действащ министър.

Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков разкри, че през 2004 година един от акционерите на "сините" - Майкъл Чорни, получил втора заповед, която му забранява да влиза на територията на България. Това накарало Чорни да се оттегли от собствеността на футболния клуб, но пожелал неговият акционерен дял да бъде прехвърлен на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.

"Аз имах подобен случай през 2004 г. след втората заповед, която забраняваше на г-н Чорни да влиза в България. Тогава той дълбоко се обиди и ми заяви, че се оттегля, като ми забрани да ползвам неговите финанси за "Левски" и поиска да дам акциите на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Аз се опитах културно да му обясня, че това няма как да стане формално, а и никой няма право да постъпва така с "Левски". Стигнахме до скандал, накрая казах, че аз ще взема акциите и няма да оставя Левски на произвола", спомни си Тодор Батков в ефира на bTV.

По отношение на действията на Божков, Батков заяви: "Доста съм разтревожен. Това, което стана вчера, много ме разочарова. Очаквах г-н Божков да постъпи като мен преди няколко години, когато вече нямах възможност да издържам финансово клуба. Тогава аз просто предадох безвъзмездно акциите на новите акционери и продължих да обичам "Левски". Очаквах Божков да даде акциите на Тити Папазов или на феновете. Имаше и вариант да ги прехвърли на самото дружество."

Facebook logo
Бъдете с нас и във