Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивш украински "вор в законе" бе закопчан на Аерогара "София"

На летище София българската полиция задържа т. нар. „Главен надзорник“ на Украйна - обявения за международно издирване Андрей Недзелски, известен още като "Андрей Лвовски" и "Неделя", пише "Фокус".

Престъпникът е арестуван на 7 юли, опитвайки се да влезе в България с фалшиви документи. По време на митническия контрол той е предоставил данните на друго лице. След проверка се е оказало, че пътникът е издирван в Украйна по подозрение за убийството на друг бандит - Aлександър Семьонов, с прякор "Кацап".

Според заместник-ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко в момента се решава въпросът за екстрадицията на Недзелски. В същото време Киев вярва, че Недзелски ще се опита да оспори екстрадицията си в Украйна.

Престъпният бос е избягал от страната през 2020 г., след образуването на наказателно дело за убийството на Кацап. Според властите през 2009 г. Недзелски и съучастниците му са убили Семьонов, тъй като той е щял да проведе среща и да се оплаче от партньора си на лидерите на престъпния свят.

През 2012 г. той започва да контролира дейността на бандите, бизнеса в сянка и да отговаря за дребните престъпници в Украйна. Впоследствие обаче криминалният авторитет (на руски жаргон - вор в законе) попада под санкциите на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (NSDC).

През 2019 г. се съобщава, че Недзелски е лишен от властта си в престъпния свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във