Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивша румънска министърка Елена Удря e арестувана в България

На 7 април тази година, в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество"  – МВР, е получено спешно искане за съдействие от румънските полицейски власти, с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил. Според информацията, в него пътувала румънска гражданка, осъдена на 6 години лишаване от свобода за корупция. От ДМОС веднага е осъществена връзка с ГДГП, с цел предотвратяване на възможността издирваната да напусне страната или да се укрие. В хода на предприетите действия, координирани от ГДНП, автомобилът е локализиран в района на зоната на отговорност на ГКПП - Кулата, като веднага са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно е получена европейска заповед за арест на румънската гражданка. Съгласно постъпилата информация, издирваната е 48-годишна,  в качеството си на министър в периода от 2010 до края на 2011 г. е извършила поредица от действия с цел получаване на имотна облага.

Издирваната е задържана за срок до 24 часа, във връзка с издадената от румънските власти ЕЗА. Предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.

Не за първи път път Елена Удря бяга от Румъния, отбелязват медиите. Тя направи това и през 2019 г., преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика, където беше заловена и където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната ѝ присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.

Елена Удря беше министър на туризма между декември 2008 и декември 2009 г. и министър на регионалното развитие от декември 2009 г., до февруари 2012 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във