Параграф22 Daily

§22 Новини

Бивши съсобственици на магазините Spar в Русия са задържани за присвояване на 8 млрд. рубли от Сбербанк

Бившите съсобственици на магазините Spar в Русия са заподозрени в присвояване на 8 милиарда рубли (около 110 милиона долара) от Сбербанк. Според полицията бизнесмените са предоставяли на банката умишлено невярна информация за своя бизнес и са получавали от кредитора заеми, без да възнамеряват да погасяват задълженията си.

Задържаните мениджъри на Интерторг Трейд Хаус ООД - фирмата, която разработи търговските вериги "Спар" и "Народная семя" в Русия, са заподозрени в присвояване на 8 милиарда рубли от Сбербанк, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ирина Волк. Според източник от правоприлагащите органи, цитиран от ТАСС, сред задържаните е и съсобственикът на компанията Аллахверди Абдулаев. „През януари 2018 г. представители на Интерторг Трейд Хаус ООД, след като са предоставили на банката умишлено невярна информация, са сключили договори за заеми без да имат намерение да изпълняват задълженията си по погасителния план. След като банката им прехвърлила по сметките заемните средства в размер на най-малко 8 милиарда рубли, мошениците се разпореждали с тях по свое усмотрение", уточнила още Волк.

В момента фирма Интерторг Трейд Хаус ООД е обявена в несъстоятелност.

Абдулаев и двама други топ мениджъри на компанията бяха задържани в Санкт Петербург на 10 март от служители на следствения отдел на МВР на Русия и отдел "К" на Службата за икономическа сигурност на ФСБ на федерацията. Възбуденото срещу тях наказателно производство е по член "Кредитна измама" от руския Наказателен кодекс и то се води от служители на следствения отдел на МВР. Този член предвижда наказание до 10 години затвор. „В Санкт Петербург бяха извършени обиски в няколко офиса и по адресите на местоживеене на заподозрените, по време на които бяха иззети предмети и документи, които имат доказателствена стойност за това наказателно дело“, добавила Волк.

Разследващите разпоредиха извършване на съдебни експертизи, както и изземване на финансови и правни документи в кредитната институция, а сега разпитват свидетели. Очаква се съвсем скоро срещу задържаните да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях да се избере мярка за неотклонение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във