Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият антимафиот Орлин Тодоров "снасял" тайни на бизнесмен, присъдата му с 90 страници мотиви

Съдия Пламен Борисов от Окръжният съд във Велико Търново написа 90 страници мотиви по произнесената от него присъда на бившия шеф на регионалното звено “Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров. Окръжният съд във Велико Търново го наказа с едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок и 2000 лева глоба.Изготвянето на становището отне 5 месеца. “Това е като да прочетеш книга от 1000 страници и по нея да напишеш разсъждение от 100 листа”, коментира съдия Пламен Борисов.

Ексантимафиотът бе обект на съдебно преследване през последните 3 години и сега чака нов процес на втора инстанция. Процесът срещу него приключи на първа инстанция на 11 юни. Орлин Тодоров обаче настоява да бъде оневинен на апелативния съд. Съдия Пламен Борисов обяви, че признава Тодоров за виновен за разгласяване на служебна тайна по общо 5 досъдебни производства. По тях бившият антимафиот докладвал данни от разследвания на търновския бизнесмен Петър Христов.

Единият от случаите бе скандалът с лекарите в Горна Оряховица, известен още като “бебето от фризера” от края на 2010 г. По случая тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов чете подслушвани разговори в парламента. По останалите обвинения - разгласяване на държавна тайна, злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, Орлин Тодоров бе напълно оправдан. Бившият полицай бе оневинен и за кражба на катерушки от горнооряховското село Първомайци.

От присъдата не е доволен и наблюдаващият прокурор Валентин Вълков, който протестира решението пред апелативната инстанция.
“Адвокатката ми Елена Божурска каза, че мотивите ще са доста обемни, защото бяха повдигнати доста обвинения и всяко от тях е като отделно дело. Когато мотивите станат ясни, ще се запознаем с тях и ще допълним жалбата си. След това делото ще бъде изпратено в Апелативния съд, там тепърва ще бъде определен състав, който също ще се наложи да изчете десетките томове с материали. Едва след това ще насрочат дело и вероятно това ще стане догодина”, прогнозира Орлин Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във