Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият председател на Комисията по хазарта е с повдигнати обвинения, за 19 задържани длъжностни лица ще се преценява

Петима души са с повдигнати обвинения след акцията на Спецпрокуратурата и МВР по линия на хазарта. Четирима от тях, сред които е Васил Божков, са в чужбина и ще бъдат издирвани, те са негови бизнес-партньори, а петият е бившият председател на Държавната комисията по хазарта. Това съобщиха от прокуратурата на брифинг в Съдебната палата, в който участваха прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор, наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар Ивайло Иванов и директорът на АДФИ Георги Начев.

При вчерашните действия на органите на реда са били задържани 19 длъжностни лица за 24 часа, като предстои да се прецени дали ще им бъдат повдигнати обвинения и на тях.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил престъпна група от 2014 г., когато са влезли в сила определени промени в Закона за хазарта, до този момент. Според събраните данни за този период той не е изплатил на държавата такси в размер на над половин милиард лева. Другите му обвинения са за принуда, изнудване, подкуп, пране на пари. Според свидетелски показания Божков е предлагал подкуп от по 10 хил. лв. на ден на служител в ДКХ, който да внася искания за отнемане на лицензи на конкретни дружества. Подкупът е бил отказан.

При претърсвания в имоти на Божков са иззети множество картини и предмети с характеристики на културно-исторически ценности, от казино са били иззети 400 хил. лв. Наблюдаващият прокурор изнесе информация и за друго разследване, свързано с хазарта, като събраните данни по него сочели, че част от лицата, спечелили големи суми от лотарийни игри, не съществуват реално.

Председателят на АДФИ Георги Начев съобщи, че докладът на агенцията по случая е готов, като след финансовата инспекция е установено, че има нарушения на Закона за хазарта. "Потвърждава се фактът, че за едни и същи видове игри една част от организаторите са заплащали 15 процента от стойността на направените залози, а друга част, които са заплащали 20 процента от стойността на получените комисионни.", заяви той. Начев допълни ,че за АДФИ "няма проблем с прилагането на чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта", като обясни, че контролът на хазарта се осъществява от държавната комисия.

Георги Начев каза още, че от ДКХ не са предоставили данни за извършени проверки по отношение начина на определяне на дължимата държавна такса, въпреки че е предмет на регулация. От документите предоставени на АДФИ не е установено ДКХ да е реализирала административно-наказателна отговорност във връзка с отчитането на дължимия размер на таксата, въпреки че тази възможност е предвидена в закона. Според доклада, ДКХ не е упражнила контрол и е нарушила закона, в резултат на което в бюджета не са постъпили повече от половин милиард лева.

От прокуратурата посочиха още, че не са събрани данни за нарушения от страна на длъжностни лица от Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във