Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият президент на Удмуртия Александър Соловьов бе осъден на 10 години затвор за подкупи

Завяловският районен съд осъди бившия глава на руската република Удмуртия Александър Соловьов на 10 години затвор в колония със строг режим за приемане на подкупи, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция в автономната република. „Съдът осъди Соловьов на 10 години лишаване от свобода в поправителна колония със строг режим и му наложи глоба от 275 милиона рубли (близо 4 млн. долара) за два случая на корупция по член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Вземане на подкуп в особено големи размери “), се казва в прес-съобщението. разпространено днес.

Адвокатът на бившия шеф на региона Галина Сбоева възнамерява да обжалва присъдата. Сбоева добави, че според защитата по делото е имало "груби нарушения на закона", докато тя е оценила здравословното състояние на Соловьов като "много лошо". "Вчера се обадиха на линейка, точно от процеса <...>, докато намаляха натиска, казаха, че той може да продължи да участва в процеса", каза тя.

Представителят на държавното обвинение Дмитрий Походин заяви, че съдът се е съгласил с позицията на прокурора при оценката на всички доказателства, разгледани на процеса, „които свидетелстват за вината на Соловьов във вземането на подкупи“. „Съдът правилно квалифицира престъпните деяния според текстовете на Наказателния кодекс“, каза Походин.

От 2014 до 2016 г. Соловьов е получавал подкупи на обща стойност над 140 милиона рубли от представители на организации, изграждащи мостови прелези през реките в Удмуртия. За това той им осигурил извънредно и незабавно заплащане за извършената работа от федералния и регионалния бюджети, разпределение на лицензиите за използване на поземлен парцел с местно значение, както и общ патронаж и съдействие при даване на подкупи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във