Параграф22 Daily

§22 Новини

Бившият шеф на Банката на Москва Андрей Бородин е осъден задочно на 14 години затвор за кражба на 14,5 милиарда рубли

Мещанският съд в Москва задочно осъди Андрей Бородин, бивш президент на Банката на Москва АД, на 14-годишна колония за кражба на 14,5 милиарда рубли. Това съобщиха за ТАСС в петък от пресслужбата на магистратурата. "Съдът постанови осъдителна присъда, като наложи на Бородин задочно наказание от 14 години лишаване от свобода и глоба от 2,5 милиона рубли", заявили от съда. По същото дело е осъден и бившият първи вицепрезидент на банката Дмитрий Акулинин, който получава 12 години затвор задочно и глоба от 2 милиона рубли. Бившият вицепрезидент на трезора Алексей Ситников е осъден  на седем години затвор задочно и глоба от 800 хиляди рубли.

Бивши служители на кредитната институция Дмитрий Строганов и Борис Шемякин са осъдени задочно на шест години затвор и 500 хиляди рубли глоба всеки.

Подсъдимите са признати за виновни за престъпления по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Присвояване на поверено имущество от организирана престъпна група в особено голями размери").

Според резултатите от разследването, за периода 2008 до 2011 г. Бородин и Акулинин са откраднали от финансовата институция „Банка на Москва“ над 14,5 милиарда рубли, раздавайки умишлено лоши заеми и извършвайки неизгодни сделки за покупко-продажба на валута чрез контролирани от тях фирми, които не са извършвали никакви финансови или другистопански дейности. Ситников е обвинен в присвояване заедно с Бородин и Акулинин, със съучастие на Строганов и други лица, на средства от банката при извършване на валутни транзакции. Шемякин е обвинен, че е помагал на Бородин и Акулинин с незаконно кредитиране на ЗАП Premier Aesthetic.

Осъдените лица се укриват извън Руската федерация, екстрадицията им е отказана от британските власти. Разследването на други епизоди на тяхната престъпна дейност продължава.

От ноември 2011 г. Бородин е обявен за международно търсене, но живее спокойно във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във