Параграф22 Daily

§22 Новини

Бизнесмен осъди адвокатите си, те го тикнаха в лудницата!

Заможен предприемач от Габрово безпрецедентно осъди двама наети от него адвокати за това, че са работили срещу интересите му, а те за отмъщение го тикнаха в лудницата. Симеон Тъпков и Борислав Гьопсалиев от столицата на хумора засега трябва да изплатят 10 000 лева на ощетения си клиент Добромир Цанков по частичния му иск срещу тях след решението на втора инстанция.

Общата сума, за която Цанков продължава да води дела срещу двамата адвокати е за 104 000 лева щети, които му нанесли. За това алармира самият Цанков пред БЛИЦ от лудницата в Ловеч, където се намира от два дни.

Добромир Цанков е дългогодишен емигрант в Германия. Бил е преподавател в университета в Дармщадт, изобретател и предприемач с успешен бизнес. Преди десетина години решава да се върне и прекара старините си в Габрово. В началото го прави за по няколко месеца, после се завръща окончателно. Между него и партньорите му в България възниква конфликт и Цанков търси услугите на адвокатите Тъпков и Гьопсалиев. Те обаче скоро се заиграват с противниковата страна, като присвояват доста пари, а Цанков загубва повечето от делата си.

Цанков разкрива схемата и започва да води дела срещу тях. Двамата адвокати отвръщат на удара, като се възползват от жената, с която Цанков е съжителствал на семейни начала Ценка Цанова. Именно тя е сезирала Районната прокуратура в Габрово да въдвори насилствено Цанков в лудницата, тъй като страда от параноя. В началото Цанков не е правил връзка между нея и адвокатите, но впоследствие открива, че тя е свидетел по техни дела.

По искане на прокуратурата Цанков е осъден на принудително лечение на въпросната параноя от Районния съд в Габрово въз основа на 2 медицински удостоверения, издадени от д-р Донка Господинова от психиатричния кабинет в Габрово. Цанков дори не е предполагал, че има такива документи, тъй като никога не е виждал д-р Господинова, нито се е преглеждал в кабинета й.

Той предприема собствени действия, за да удостовери психиатричното си състояние във ВМА София, където прекарва един месец - през февруари и март т. г., и получава документ, че е психически здрав и че двете експертизи на д-р Господинова са несъстоятелни. Цанков разполага с такава експертиза и от Германия. Това озадачава лекарите в Ловеч, които приемат Цанков преди два дни.

Междувременно преди дни е започнало предварително производство за издадената фалшива експертиза от габровския психиатър. Според информация от случая с осъдените адвокати и последващите съдебни действия срещу Цанков се е заинтересувала и ДАНС.

Цанов заяви, че ще води делата срещу бившите си адвокати до последна инстанция, включително, ако се наложи, и пред европейските институции. И ще сезира адвокатската колегия за действията на Тъпков и Гьопсалиев. Както и че ще поиска ревизия на двете медицински експертизи, издадени в Габрово, въз основа на заключенията от ВМА, София, с което се е заел новият му софийски адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във