Параграф22 Daily

§22 Новини

Бизнесмен разказа за Мата Хари и златните кюлчета в спалнята на Борисов. Гербаджии прекъснаха изслушването

Светослав Илчовски, който е един от големите земевладелци в България, заяви, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Илчовски каза, че е имал и неформални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани сцени на издевателства над други бизнесмени с цел сплашване. Пред комисията той спомена имента на Миню Стайков и Николай Банев, сочи Свободна Европа.

Бизнесменът заяви също, че е получавал обаждания от министър Петя Аврамова, която му е наредила да спре да изкупува земя. По-късно срещу Илчовски било повдигнато обвинение за убийство. Пред депутатите от комисията той каза още, че златните кюлчета, които станаха известни след публикувани снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция, са били подкуп от същия бизнесмен, който го е изнудвал. Илчовски разказа и за жената, станала известна като "Мата Хари", чието име остана неизвестно, но беше обвинена от премиера като човекът, отговорен за снимките от спалнята му.

Текстът със сигнала на бизнесмена беше публикуван от народния представител от “Демократична България“ Владислав Панев. За свидетелствата си Илчовски не предостави доказателства, а само заяви, че ще изпрати документи по-късно.

Докато той отговаряше на въпросите на членовете на комисията в залата влязоха депутати от ГЕРБ, както и министър Аврамова. Представителите на най-голямата партия протестираха, че за втори път не са били уведомени за провеждането на заседание на комисията, както и че е бил нарушен дневният ред. Част от народните представители от ГЕРБ заявиха, че всеки, чието име е споменато от бизнесмена, ще го съди.

Последва близо час хаос, в който провеждането на заседанието де факто беше осуетено.

В крайна сметка председателката на комисията Мая Манолова прекрати заседанието и насрочи провеждането на ново такова в петък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във