Параграф22 Daily

§22 Новини

Бизнесменът Павел Дуров ще дава показания по делото Telegram на 7 и 8 януари в Дубай

Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси очаква да получи информация от руския предприемач Павел Дуров относно продажбата от Telegram и блокчейн платформата TON на почти 3 милиарда грам цифрови жетони по целия свят. Дуров ще даде показания на 7 и 8 януари в Дубай (Обединени арабски емирства) по отношение на Telegram Group Inc във връзка с продължаващия в САЩ съдебен процес. Това сочат материалите, получени в електронната база данни на федералния съд на Южния окръг на щата Ню Йорк.

В този съд се води дело, заведено от Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ срещу корпорацията Telegram Group Inc. В края на ноември 2019 г. съдия Кевин Кастел одобри съвместна петиция на страните, в която те предложиха съгласуван план за свидетелство по делото. В плана бе отбелязано, че Дуров, който е създател на Telegram, ще даде показания на 7 или 8 януари. Регулаторът очаква да получи от Дуров информация за продажбата на 2,9 милиарда цифрови токена за Грам в световен мащаб, включително над 1 милиард жетони за 39 жители на САЩ. Твърди се, че компанията е спечелила 1,7 милиарда долара по този начин, по-специално 424,5 милиона долара на американския пазар. Комисията счита, че Telegram не е имал необходимото разрешение за извършване на тези операции в САЩ.

Представителите на регулатора очакват да получат информация и за купувачите на жетони, както и как Телеграм се е разпоредил с получените средства. Разгледана е била възможността Дуров да даде показания и в Лондон. Както е отбелязано в документите, има възможност свидетелските показания да даде и братът на Павел Дуров - Николай. Той е сред създателите на Telegram.

Американската комисия по ценни книжа и борси заведе дело срещу Telegram Group Inc. и Ton Issuer Inc. 11 октомври 2019 г. Исковете на регулатора се отнасят до поставянето на Gram жетони от ответниците.

В края на 2017 г. Дуров обяви, че в началото на 2018 г. компанията ще се заеме с монетизацията на месинджъра. През януари 2018 г. стана известно, че Telegram планира да проведе IPO. Според резултатите от два затворени предварителни кръга на поставяне на жетони на платформата TON blockchain, месенджърът е събрал около 1,7 млрд. долара.

Криптовалутата на платформата TON се нарича Gram.

Facebook logo
Бъдете с нас и във