Параграф22 Daily

§22 Новини

Бизнесът твърди, че над 160 млн. лв. изтичат за излишни стентове

В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от Европейския съюз. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента.

Във Facebook профила си Кирил Домусчиев отбеляза, коментирайки разследването как пазарджишкият лекар д-р Петър Лазов поставя стентове на хора със здрави сърца, като по този начин се източва Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди. Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК, завърши Домусчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във