Параграф22 Daily

§22 Новини

Близнаци платиха 1000 лв. за наем на несъществуващ апартамент

Двама братя близнаци платили 1000 лева за наем и въпреки това останали на улицата. Те дали сумата, след като мним брокер им показал фалшива обява за апартамент под наем в столичния район "Люлин".

Притиснати от обстоятелствата, че няма къде да живеят и след като им представил уж собствениците на имота, братята се доверили. Оказва се обаче, че тази схема работи успешно все по-често. "Давам 400 лева наем, 400 депозит и 200 лева плащам на агента", разказва Калоян Горчев пред NOVA.

Целият съзнателен живот на двамата братя минава в домове за деца лишени от родителски грижи, а след това в защитени жилища от семеен тип. Допреди няколко години, когато вече трябва вече да заживеят на квартира. Последното си жилище напускат след смъртта на хазяина им и започват търсене на ново. Миналия петък, чрез обява във фейсбук, се свързват с брокер. "В 18 часа в "Люлин" - 8 част, на метростанцията, между булевардите, където минават колите, чакайте ни там. Ние ще дойдем със собствениците, казват се Давид и Ивелина. Семейство, те двамата са възрастни", разказва Калоян.

Апартаментът на място така и не разгледали. Жената, представяща се за брокер, и двойката представяща се за собственици - обяснили, че не носят ключове. Определили втора среща - на същото място, на следващия ден, но никой не дошъл. "Още от първия момент явно тези лица са имали намерение да измамят. Много компании използват агресия. Карат ви да взимате бързи решения, а това не е стока, нито услуга, за която трябва да се действа бързо", заяви Добромир Ганев, председател на "Национално сдружение недвижими имоти".

"Ненормално е да ви искат пари на улицата, да не ви дават документ и да ви кажат, че първо трябва да дадете парите за наема, пък после да гледате имота. Това е абсурдно! И все по-често срещана измама", обяснява председателят на "Национално сдружение недвижими имоти" Добромир Ганев. Само през последната година, случаите били десетки, а най-често жертви на измама ставали студенти и млади семейства. Затова, от сдружението апелират да избираме според брокера, а не според обявата.

"Да си направите труд да разбрете агенцията откога работи, член ли е на "Национално сдружение недвижими имоти", част ли е от доброволния публичен регистър, какви практики има, какви служители има. Но тук и държавата трябва да се намеси в крайна сметка. След 30 години да регламентира единствения бранш от сектора "имоти", който не е регаментиран, а именно посредническите услуги", посочва Ганев.

Междувременно двамата братя обмислят да попадат жалба, но не знаят срещу кого. Нито пък как да докажат, че са били измамени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във