Параграф22 Daily

§22 Новини

Близо 200 000 коли всеки ден влизат в София от други градове

Близо 200 000 коли всеки ден влизат в столицата от други градове. Не е ясно колко от тях остават в София и колко преминават транзитно, но всички те спомагат за увеличения трафик в столицата. По данни на КАТ в столицата се движат 1 млн. автомобила. Над половината са от категории евро 1 и евро 2 и са около или над 20-годишни. Увеличил се и делът на дизелови автомобили, които се купуват евтино от Западна Европа заради екологичните ограничения там.

До края на март в столицата са регистрирани 835 000 возила. Отново делът на по-старите автомобили е по-висок, но в сравнение с провинцията новите коли, получили първа регистрация, са повече, сочи БНР. Вcякa гoдинa aвтoмoбилитe oт cтрaнaтa в cтoлицaтa ce увeличaвaт, тъй кaтo прeмecтвaщитe ce дa живeят в Coфия прeдпoчитaт дa плaщaт пo-мaлки данъци зa тях пo рoднитe cи мecтa, къдeтo и oбcлужвaнeтo в КAТ e пo-бързo зaрaди пo-мaлкoтo oпaшки. Никoй oбaчe нe мoжe дa кaжe c тoчнocт кoлкo ca, тъй като различните институции, които водят статистиката, имат разминаващи се данни.

За последните 10 години броят на регистрираните коли в София се е увеличил двойно. Според експерти това се дължи на факта, че вече много семейства притежават по два, а често и по три автомобила. Бумът е и поради факта, че притежаването на стар автомобил в София и големите градове излиза доста по-евтино в сравнение с други европейски държави.

Освен размера на данъците, правото на паркиране в двете платени зони, както и ниските цени на застраховките и годишните прегледи, стимулират покупката на автомобил.

По данни на КАТ около 300 000 са регистрираните коли клас евро 1 и евро 2, като последните регистрации са от серията СВ и са от началото на 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във