Параграф22 Daily

§22 Новини

Близо 300 000 души без адресна регистрация във Франция

Във Франция над 300 000 души са без адресна регистрация, алармира фондация „Абе Пиер“. Данните й са обезпокоителни, макар и да представляват 0.4% от над 67-е милиона население на Франция, защото в сравнение с 2012 г. увеличението е двойно, съобщава „Монд“.

„Тази бройка е плашеща и трябва да ни подейства като токов удар“ – възмущава се Кристоф Робер, представител на фондацията, посветила дейността си на бездомните хора. (Организацията продължава делото на свещеника Абе Пиер, който през целия си живот се опитва да помогне на най-бедните и е много обичан от французите. Когато умира през януари 2007 г., на 94-годишна възраст, президентът Жак Ширак казва: „Цяла Франция е засегната дълбоко в сърцето”.)

Фондация „Абе Пиер“ се позовава на официални данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE). При предишното „преброяване“ на хората без адресна регистрация, извършено през 2012 г., резултатът е бил около 140 000 души. И преди, и сега в бройката са включени следните групи:

- 180 000 души, живеещи в социални центрове и регистрирани към октомври 2020 г.;

- 101 000 души, настанени в общежития, предвидени за бежанци и мигранти, които живеят в тях, докато им се изясни статутът и получат базова приемна грижа (статистиката разполага с официални данни от края на 2019 г.);

  - 11 000 души, живеещи в така наречените бидонвили (данните са на Междуведомствена комисия, отговаряща за подслоняването и достъпа до жилище (DIHAL);

   - неопределен брой бездомници – при последното преброяване на населението на Франция през 2016 г. те бяха 27 000 души.

Данните подлежат на актуализация – на 30 януари 2020 г. в Париж и в други големи градове на Франция бе организирана така наречената Нощ на солидарността – тогава французите бяха призовани да помогнат на бездомниците в техния град. Тогава се събраха актуални данни – в Париж бездомните се оказаха 3600 души, в Монпелие – 1600 души, в Рен - 1000 души.

Освен че се възмущава от повишаването на броя на хората без адресна регистрация, Кристоф Робер се страхува, че отношението към бездомните се променя в отрицателна посока. Ако по време на първата национална карантина, наложена заради COVID-19, се наблюдаваше всеобща мобилизация в подкрепа на бездомните, то сега ситуацията е различна – бидонвилите са разрушавани, а бездомниците са прогонвани от местата, които са си пригодили за убежища, защото са смятани за заразни.

След обявяването на втората национална карантина правителството обяви, че ще има над 9 000 допълнителни места за настаняване на бездомници. Но от фондация „Абе Пиер“ се опасяват, че бройката е крайно недостатъчна предвид последиците от икономическата криза, безработицата и намаляващите доходи на хората, редица от които са изложени на риск да не могат да плащат наема на жилището си. Ето защо Кристоф Робер призовава за „създаване на фонд за подпомагане плащането на наеми и битови сметки в размер от 200 милиона евро. Освен това от „Абе Пиер“ настояват правителството да приеме план за строеж на 150 000 социални жилища годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във