Параграф22 Daily

§22 Новини

Близо година и половина ВКС не обявява, че е решил тълкувателно дело - и то в полза на КПКОНПИ

Пореден скандал около ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е на път да избухне заради задължението на върховните съдии за уеднаквяване на съдебната практика и тълкуване на закона. И този път случаят касае дело, което засяга правомощията и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Става дума за тълкувателно дело № 1/2018 на Гражданската колегия относно характера на предвидения в закона срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за имущество, за което има данни, че е придобито от престъпна дейност (дали срокът е преклузивен или инструктивен).

Оказва се, че въпреки липсата на обявяване от страна на ВКС, делото е решено от върховните съдии в посока, че сроковете са инструктивни, още преди близо година и половина – на Общо събрание на Гражданска колегия на ВКС, проведено и председателствано лично от ръководителя на съда Лозан Панов още на 28 февруари, научи „Правен свят“. Нещо повече – мотивите към решението са готови още от март месец 2020 г., преди обявяването на извънредното положение, но все още, по неизвестни причини, не са обявени.

Решението на ВКС по тълкувателно дело № 1/2018 е ключова за дейността на Антикорупционната комисия, а във връзка с него към момента са спрени десетки дела на КПКОНПИ за отнемане на имущество на подсъдими и обвиняеми лица за над 144 млн. лв. Миналата седмица, след приемането на отчета на КПКОНПИ от парламента, председателят на органа Сотир Цацаров изпрати писмо до ръководителя на ВКС Лозан Панов, с което му напомня, че делото е образувано още през 2018 година, а според чл. 130 ал. 1 от Закона за съдебната власт, тълкувателните решения се приемат и обявяват в тримесечен срок от постъпване на искането, а при особена правна сложност - до 6 месеца.

Въпреки призива на Цацаров ВКС по-скоро да се произнесе с решение, от кабинета на Панов продължават да крият, че всъщност делото вече е решено, при това в своеобразна „полза“ на КПКОНПИ, с което ще се отпушат всички дела на Антикорупционния орган за отнема на престъпно имущество, които в момента са спрени в очакване на решението на съда.

Както е добре известно, това не е първата проява на лично отношение и тенденциозност от страна на ръководството на ВКС към Антикорупционната комисия. През 2018 година, друго тълкувателно решение на съда, тогава за гражданската конфискация, наложи спешни законодателни изменения, за да не бъде напълно блокирана дейността на КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във