Параграф22 Daily

§22 Новини

БНБ: ФГВ да наеме фирма, която да проследи активите на КТБ

Представителката на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е внесла предложение да бъде наета компания, която да установи как е възникнала "дупката" в КТБ. Това става ясно от съобщение на Централната банка за това, че управителят ѝ Иван Искров е изпратил поздравителен адрес на Радослав Миленков за избора му за председател на ФГВБ, съобщава "Правен свят". Заедно с пожеланията за успех Искров напомня на Миленков за предложението на Кордовска.

"По същество то предвижда стартиране на процедура за избор на компания, притежаваща необходимия международен опит за проследяване и разследване на извършените операции с активи на КТБ, довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза", пише в съобщението на БНБ.  В него е изложено още убеждението на Искров, че "такова решение и произтичащите от това действия изцяло отговарят на дългосрочния обществен интерес и ще бъдат сигурен знак, че злоупотребите с парите на вложителите не трябва да бъдат оставяни без последствия".

До момента публично интерес да разследва "дупката" в КТБ е проявила швейцарската компания CCI. Нейният представител у нас Александър Пелев преди време заяви, че и други фирми със същата компетентност показали интерес от това разследване. По думите на Пелев CCI може да проследи паричните средства и трансформацията им в други активи и да изготви доклад с препоръки как институциите да върнат тези активи и с тях да бъде попълнена масата на несъстоятелността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във