Параграф22 Daily

§22 Новини

БНБ и ДАНС са подписали инструкция за взаимодействие

Българската народна банка /БНБ/ и Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ днес подписаха инструкция за взаимодействие, съобщиха от БНБ. Инструкцията е основана на чл. 3, ал. 3 от Закона за ДАНС и чл. 35, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. В рамките на съвместната инструкция, която не представлява публичен документ, двете институции ще си взаимодействат в противодействие и превенция срещу изпирането на пари, в превенция срещу финансирането на тероризма и за предотвратяване и разкриване на посегателства, свързани с икономическата и финансовата сигурност на България.

Взаимодействието ще се осъществява под формата на съвместни проверки, обмен на информация, експертна и техническа помощ и други методи в рамките на компетентностите на БНБ и ДАНС. Предвижда се също организирането на съвместни курсове и семинари.

Новите правила и процедури за взаимодействието между БНБ и ДАНС представляват първа стъпка в създаването на нова институционална рамка за оперативно сътрудничество между БНБ и други публични институции. Повишаването на ефективността при взаимодействието на БНБ с публичните институции и държавните органи в страната съответства на обявените от управителя на БНБ приоритети за управлението и институционалното развитие на Централната банка, се посочва в съобщението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във