Параграф22 Daily

§22 Новини

Бобоков и Узунов на свобода под огромни парични гаранции

1 млн. лв. парична гаранция за Пламен Бобоков и 20 000 лв. за Пламен Узунов мерки за неотклонение определели Специализираната прокуратура днес. На обвиняемите е наложена забрана за напускане на пределните на България, съобщиха от прокуратурата.

Двамата са обвинени за  участие  в  престъпен  сговор с  цел  осъществяване на   търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 г. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК. Наред с това Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени и в извършването на  престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като Пламен Бобоков е подбудил на 21 пъти Пламен Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за Пламен Бобоков облага.

Според прокуратурата с действията си секретарят на президента е уронил доверието в институцията. От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние,  семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им, уточняват от прокуратурата.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на  боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия  зам.-министър на екологията и водите Красимир Живков. По-рано днес под гаранция от 20 000 лв. беше освободен и съветникът на президента Илия Милушев. Той е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления

Facebook logo
Бъдете с нас и във