Параграф22 Daily

§22 Новини

БОЕЦ даде записа „Шиши не дава!“ на прокуратурата

На 1 април 2021 г. БОЕЦ публикува скандалния запис озаглавен „Шиши не дава“ заради репликата на Стоян Маврдиев, че е в близки отношения с Пеевски (наричан в записа Шиши) и от разговор с него е разбрал, че Шиши не дава предсрочни избори, не му се дава властта, съобщават от гражданското движение на своя блог.

Записът съдържа информация за уговаряна покупка на вила в Гърция за 600 000 евро, като Ламбовски продава вилата на Мавродиев. Описаните събития в записа – сделки с недвижими имоти в Посиди –  Гърция се развиват по времето, когато Мавродиев е шеф на ББР и ръководител на КФН.  При уговарянето на сделката се договаря престъпна схема за укриване на доходи и данъци, като се уговаря една официална цена за пред властите в Гърция и България и доплащане в брой на друга цена, което не се отразява в договора за покупко-продажба. Така се спестява обяснение за произхода на тези средства, както и плащането на данъци и такси при продажбата на имота, която се извършва на симулативна цена. Сделката се извършва през офшорна фирма, контролирана явно от Мавродиев, която не е ясно с какви средства разполага и какъв е техният произход. От записа става ясно, че това е втора вила в Посиди -Гърция, която Ламбовски продава на Мавродиев.

 Мавродиев разказва за своите близки отношения с българския премиер и депутата-олигарх Делян Пеевски (наричан в записа Шиши), както и за корупционните схеми през които се отпускат огромни кредити (за милиони лева) от ББР на „свои” хора и фирми приближени до управляващите и Пеевски. Мавродиев разказва, че сутринта бил говорил с „Шиши” и той не давал предсрочни избори. БОЕЦ представя и информацията, касаеща уговарянето на кредитиране на енергийни проекти, така наречените в разговора проекти ”Биомаса”, реализирани с европейско или национално финансиране, като за тяхното изпълнение открито се договаря измамна  схема за фактуриране на машини и оборудване през фирма-посредник, която да завиши изкуствено тяхната цена, като разликата бива открадната. Открито и в детайли се описва престъпната схема, като се употребява термина „да щипнем” по 400 000 – 500 000 от проект.

БОЕЦ сезира Поркуратурата за информацията, съдържаща се в записите, водеща до обосновани предположения за извършени престъпления – пране на пари, укриване на доходи, данъчни и финансови измами, извършване на симулативна сделка и т. н.  и изисква да бъде образувано досъдебно производство срещу Мавродиев и Ламбовски, в хода на което да бъдат събрани всички необходими данни и информация за извършените престъпления с цел установяване на обективната истина. "Изчакахме половин месец институциите да се самосезират. Изчакахме и партиите, политиците и организациите, прокламиращи себе си, като борци срещу корупцията да реагират, да сезират прокуратурата, да поискат разследване, да дадат гласност. Оказа се , че е едно е да се бориш срещу корупцията на думи, а съвсем друго е на дела да се изправиш срещу корумпираните. Много е жалко, когато „Шиши не дава“. Отново, когато е замесен Пеевски, БОЕЦ останахме почти сами в тази битки, благодарим на всички медии, съмишленици и приятели, които разпространиха записа", сочат от сдружението.

На 5 април 2021 г. БОЕЦ сезира и ЕК, ОЛАФ и Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши за записа и съдържащата се в него информация за криминални схеми за „усвояване“ и кредитиране на енергийни проекти финансирани от ЕС, като се описва в детайли престъпната схема за префактуриране на доставяното оборудване с цел да се завиши цената и разликата да бъде отктрадната – „щипната“. През следващите дни ще сезираме и международните банкови институции и прокуратурата в Република Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във