Параграф22 Daily

§22 Новини

БОЕЦ: МВР излъга, че са намерили взривни устройства в палатковите лагери на протеста

Разобличихме СДВР в абсолютна постановка и то умишлена, за да оправдаят погрома над палатковите лагери в ”кървавата сряда”. В съда стана ясно, че по време на действията на 2-ри срещу 3-ти септември МВР не са намерели никакви самоделни взривни устройства, не са иззели такива, няма образувани досъдебни производство във връзка с намирането и изземването на такива устройства от палатковите лагери и блокадите. Това разкрива във видеообръщение лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. https://www.facebook.com/watch/live/?v=640228403305307&ref=watch_permalink

„Делото което ние заведохме е свързано със събитията на 2-ри срещу 3 –ти септември и погрома, който извърши МВР срещу палатковите лагери на протестиращите в София. Тогава имаше пресконференция на шефа на СДВР на която бе обявено, че в палатките и на блокадите са открити самоделни взривни устройства и взривни вещества, които са дали основание на МВР да разбият лагерите като опасни. Ние внесохме заявление по Закона за достъп до информация, с което изискваме информация колко самоделни устройства са иззети, от къде, как са иззети, по какъв ред е станало това, има ли образувани досъдебни производства и т.н.

Разбира се, СДВР отказа да ни отговори и ние заведохме дело в Административния съд. Тук работят бързо и делото бе насрочено за днес. Мина заседанието и вече очакваме решението на съда. Междувременно съдът изиска от СДВР справки по посочените от нас въпроси и съответно заведената преписка. В тази преписка намерих документи, т.е. официални справки, в които се казва, цитирам дословно: „по време на действията на 2-ри срещу 3-ти септември МВР не са намерели самоделни взривни устройства, не са иззети самоделни взривни устройства, няма образувани досъдебни производство във връзка с намирането и изземването на такива устройства от палатковите лагери и блокадите“. Това е написано изрично – „от палатковите лагери и блокадите“. Ние всички знаем какво имаше в палатките - имаше само вода, храна и дрехи на хората, които бяха там, на протестиращите.

Освен това, което те направиха тогава сега се добавят и гнусните лъжи, които те изрекоха на следващия ден. Едва ли не ние протестиращите и хората, които подържахме тези блокади сме някакви терористи. Всичко това е било абсолютна постановка и то умишлена, защото те нямаха друго основание за своите действия. Надяваме се, че ще ги осъдим официално. Нашата битка е за истината, да разобличим това което казаха. Ще публикуваме всички документи, от които се вижда това.

На 3 септември тази година, в 8:00 часа, дирeктoрът нa CДВР cтaрши кoмиcaр Гeoрги Хaджиeв оправда дeйcтвия нa МВР срещу палатковите лагери в Coфия с думите: "Пaлaткoвитe лaгeри в eдин мoмeнт ce oкaзaхa мнoгo дoбрo прикритиe нa чacт oт прoтecтирaщитe зa cклaдирaнe нa прeдмeти, кoитo дa изпoлзвaт cрeщу МВР", и допълни: "Cлeд кaтo видяхмe, чe чacт oт caмoдeлнитe взривни уcтрoйcтвa ce вaдят oт пaлaткoвитe лaгeри, взeхмe рeшeниe и oкoлo 03:00 чaca cтaртирaхмe oпeрaция пo възcтaнoвявaнe нa oбщecтвeния рeд и прeмaхвaнe нa блoкaдитe – кaктo прeд CУ, тaкa и прeд "Oрлoв мocт".

Министерството на вътрешните работи отказа да даде отговор колко полицейски служители от цялата страна са били командировани на 2 септември за първия антиправителствен протест под надслов ”Велико народно въстание".

Facebook logo
Бъдете с нас и във