Параграф22 Daily

§22 Новини

БОЕЦ прати сигнал до ВСС, КПКОНПИ и Върховната касационна прокуратура срещу Гешев

Гражданското сдружение БОЕЦ изпрати сигнал срещу заместник-главния прокурор Иван Гешев до антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет и Върховната касационна прокуратура за злоупотреба със служебното му положение. "Считаме, че Иван Гешев е злоупотребил със служебното си положение във връзка с ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за да обслужи бизнес интересите на своят приятел Марио Кръковски и неговият съдружник Александър Ваклин, който пък от своя страна е построил жилището закупено от жената на Гешев – Детелина Ханчева на симулативна и занижена цена далеч под данъчната оценка на имота. Считаме, че Детелина Ханчева е само подставено ликце, а истинският собственик на бизнеса, който тя представлява и е свързан с Кръкоски и Ваклин е Иван Гешев!", се посочва в информацията. В подкрепа на тезата си БОЕЦ цитира медийни публикации за имотното състояние на Гешев и Детелина Ханчева - жената, с която той живее във фактическо съжителство. В тях се твърди, че Ханчева има връзка с основния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин през Марио Кръковски. Както е известно тази връзка беше потвърдена от Спецпрокуратурата.

"Боец" посочва в сигнала си, че цена от 40 000 лева за апартамент в София при данъчна оценка от 102 000 лева представлява "христоматиен пример за прокурорски рекет и репресия от страна на магистрат използващ в частен интерес служебното си положение". Гражданското сдружение напомня, че свалената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева е спряла строителни проекти на Ваклин. "Обоснован е извода, че Гешев е "ударил" Иванчева и Петрова, за да помогне и обслужи строителните интереси и апетити на Ваклин и своят приятел Кръковски, който е съдружник на жената , с която Гешев живее. Това става в сговор между тях, в хипотеза на Организирана престъпна група, като Ваклин се явява основен свидетел по делото срещу Иванчева и Петрова, а Гешев е главно действащи лице и активна страна от името на прокуратурата по това разследване и дело. Ханчева и Кръковски са свързащото звено между Ваклин и Гешев", посочва БОЕЦ в сигнала.

Сдружението е готово да запознае с казуса Европейската комисия, Европейския парламент и всички международни институции. БОЕЦ напомня, че на 12 септември вечерта, пред Съдебната палата в София, предстои нов протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Още преди това, на 10 септември, също предстои протест - на същото място, с начален час 18:30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във