Параграф22 Daily

§22 Новини

БОЕЦ: Сагата е към своя край и на Борисов ще му отеснее. В килията

Четири години след сигнала ни за #БарселонаГейт, БОЕЦ най-сетне получаваме потвърждение — сагата е към своя край и на Борисов ще му отеснее. В килията.

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро" — се казва в документа.

Справката от 21 страници, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обстойно се цитират и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата от ГД ‘БОЕЦ’ информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов" — пише още в материалите, изпратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол - INTERPOL.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите “Numin Invest SL” и “Ema BGS SL”. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Преди 2 години един от водещите испански вестници — “Периодико" — излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми “Numin Invest SL” и “Ema BGS SL”, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.

Полицаи от звеното за икономически престъпления са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее Йовчева, както и магазина, който фирмата ѝ наемаше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във