Параграф22 Weekly

§22 Новини

Богдан Милчев напусна КАТ заради фиш за 100 лева

Бившият началник на КАТ - София Богдан Милчев е бил изпратен в резерва на МВР заради издаден фиш на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Вчера Милчев излезе с отворено писмо до медиите, в което иска оставката на министъра. Причините за напускането на МВР и мотивите за мотивите за оставката станаха ясни на състояла се пресконференция днес в столицата.


"Вчера написах и изпратих това писмо, защото има един много важен проблем в МВР, който стои от много години. Системата е болна от хрема и от рак. Всеки министър започва да лекува хремата и не иска да се заеме с рака, а той е корупцията в МВР", каза Милчев. Той допълни още, че по негови наблюдения се избягва да се говори за проблема. "Докато нямаме смелостта да назовем и да кажем истината, че в МВР има корупция, и докато не започнем с реални действия да променяме усещането на хората, че се справяме с нея, те никога няма да ни повярват", каза Милчев. Бившият шеф на КАТ поясни, че доверието е важно, за да има симбиоза и сътрудничество между обществото и органите на реда. Това според него е правилният подход за справяне с битовата престъпност, а не жандармерията - "битката с мускули". Според Милчев проблемът с престъпността е заложен от сегашното ръководство.


Според бившия служител, в МВР оставка се дава само под силен обществен натиск: "Над 70 са нещата, които са с абсолютно еднаква тежест според мен. Заради тях в друга държава министър на вътрешните работи би напуснал".


Милчев разказа за фиш от видеоконтрола на МВР, съставен на министър Йовчев през август миналата година, и третиран по процедурата. Обаче вместо документът да бъде платен, той попада отново в КАТ и дори е връчен на служителя, който го е съставил. В последствие глобата на стойност 100 лв. е платена от униформения. Милчев категорично се разграничава и твърди, че това е станало без неговото знание. Той отказа да назове името на въпросния служител в КАТ и този, който му е наредил, под предтекст, че и двамата са действащи в системата.


"Министърът трябва да отговори как фиш, който сме издали, се връща отново при нас. Тези служители ще бъдат притиснати в момента да кажат това, което иска министърът. Аз обаче искам да му напомня: да не се окаже, че утре ще правим спецакция в банката и да се търси записа". Милчев е убеден, че на платежното нареждане, с което е била платена глобата, стои името на Йовчев, но подписът е на въпросния служител.


Причината за гнева на бившия началник, е изпращането му в резерва на МВР в края на декември миналата година. Според него истинските мотиви за освобождаването му от длъжност е именно въпросната глоба.


Милчев коментира и доводите на вътрешния министър за освобождаването му от длъжност. По отношение на нарушената комуникация с Главна дирекция "Национална полиция", Милчев не отрече наличието на проблем. Според него обаче той се корени в наложената забрана от бившия началник служители на дирекцията да идват в КАТ само по служебни въпроси. Рестрикцията се е наложила, защото посещенията на пътна полиция били с цел ходатайстване по лични въпроси.


Извършени са общо 28 проверки на Милчев по анонимни сигнали срещу него. Последната, довела до освобождаването му от длъжност, е съмнение в легитимността на дипломата му за висше образование. По негови думи след като като вече проверката на документа е била извършена, вътрешният министър тепърва издава заповед за ревизиране. Няколко дни по-късно пък се започва производство за дисциплинарно уволнение на Милчев, а основанието е подаденият сигнал за фалшива диплома.


"Заповедта, с която министърът ме прати в резерва е абсолютно незаконосъобразна и това го казват всички юристи. Нямаш право да пращаш или назначаваш някого без негово съгласие или без конкурс", категоричен бе Милчев. Той допълни, че е пуснал е жалба по случая във Върховния административен съд, но МВР е забавило повече от месец издаването на преписка, за да се даде ход на делото. Милчев подозира, че от министерството ще депозират в съда, че нямат правен интерес към иска. Това от своя страна ще прекрати предсрочно делото, което трябва да се гледа на девети април и да разгледа законовата правота на издаденият документ от министъра през декември миналата година.


Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във