Параграф22 Daily

§22 Новини

Богомил Манчев на разпит днес

Директорът на консултантска фирма Риск инженеринг и председател на Булатом Богомил Манчев е призован на разпит в Столичната следствена служба днес, съобщи bTV.


Бизнесменът ще дава обяснения по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Той беше призован след акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС в офисите на свързаните с проекта АЕЦ Белене компании Риск инженеринг и Уорли Парсънс миналия петък.


След акцията за 24 часа бяха задържани изпълнителният директор на консултантската фирма Уорли Парсънс Събин Събинов и двама бивши шефове на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов.


Разследването е свързано с плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта за АЕЦ Белене, извършени след решението на парламента за спиране на строителството на централата.


Богомил Манчев вече заяви, че очаква да бъде разпитан от прокуратурата и дори да бъде арестуван. По думите му още никой не е спрял строителството на Белене с официален документ. Според бизнесмена все още се водят преговори консултантът да продължи работата си, а това обяснява и плащанията.


Манчев отказа да каже кой има интерес от акцията срещу консултантите, но уточни, че висок 1.90 м човек стои зад атаките срещу него и иска да поеме бизнеса му в централата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във