Параграф22 Daily

§22 Новини

Богомил Николов: Нормативните промени за топлоснабдяването не променят нищо

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман Мая Манолова кани днес организации и институции за обсъждане на наредбата за топлоснабдяването, която е в процедура за обществено обсъждане.

Предлаганите промени са несъществени, смята председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. „Тази нова наредба не предлага абсолютно нищо. Старата наредба беше променяна 7 пъти за няма и 15 години, преди това имаше друга, която беше променяна още повече. И в крайна сметка имаме чувството, че се получава въртене в кръг. Образно казано, ако измиете добре фаровете на една кола, това няма да им помогне въобще да светнат, ако ви е спряла крушката или има някаква друга авария.“

През последните години няма задълбочено проучване на състоянието, така че решенията да стъпват на достатъчно факти и добре обосновани мотиви, изтъкна Николов. Така според него предложенията по-скоро приличат на нечии хрумвания. Наредбата сама по себе си няма да постигне достатъчно, прогнозира Богомил Николов. „Просто защото трябва да се тръгне от Закона за енергетиката. Трябва да си поставим правилните въпроси. Защо след като толкова много се говори за кражби на топлоенергия и след като в тази наредба ще видите процедури за проверки и наказания, за 20 години няма нито една глоба, нито един санкциониран ползвател?“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във