Параграф22 Daily

§22 Новини

Боян Магдалинчев: Иван Гешев може да е единственият кандидат за главен прокурор и да не бъде избран

Иван Гешев може да е единствения кандидат за главен прокурор и въпреки това да не бъде избран. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Заместник-главният прокурор бе номиниран вчера за поста на Сотир Цацаров от всички прокурори във Висшия съдебен съвет, което бе определено като безпрецедентно, уточни водещият Антон Хекимян.„На този етап не сме стигнали до никакъв избор. Гешев е само ниминиран. Има още две заседания, на които може да се издигнат нови кандидатури“, добави Магдалинчев.

След като му бе зададен въпроса дали ще се бори ли сам срещу себе си Иван Гешев той каза, че може и да няма друг кандидат. „Не изключвам обаче възможността и за друг вариант. Министърът на правосъдието леко си отвори вратичката, като каза, че дали ще издигне кандидат зависи от ситуацията“, заяви председателстващият ВСС.

Тежка е работата на главният прокурор, много неща се стоварват върху гърба му, добави той. „На Иван Гешев не му се участва в това състезание, което той самия определя като кално и мръсно“, каза пък водещият „Причини от семеен характер го въздържаха да участва, защото очаква по-особена кампания, свързана с изнасяне на факти за неща, които не се доближават до истината. Вече нещо бе извадено срещу неговата съпруга във връзка с делото КТБ и по-скоро с Десислава Иванчева“, припомни Магдалинчев.

„Няма гаранция, че ако Гешев остане единствен кандидат, ще бъде избран за главен прокурор. 11 прокурори са го предложили, но по закон трябва да има най-малко 17 гласа, за да бъде избран. 14 души сме в съдийската колегия. При изслушването ще се реши кой как ще гласува“, заяви Боян Магдалинчев.

Изборът на главният прокурор няма да политическо решение, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във