Параграф22 Daily

§22 Новини

Боян Магдалинчев пази Гешев: Президентът няма основание да сезира КС!

Нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има, ако при прегласуването на избрания от ВСС Иван Гешев не беше получил подкрепа от поне 17 членове. Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред bTV. При 5-часово заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев отново бе избран за главен прокурор с подкрепата на 20 души, а само четирима бяха "против".

"Вчера голяма част от времето мина в опит процедурата да бъде прекратена - нямаше такива законови основания. Би могло, ако Гешев си оттегли кандидатурата", каза Магдалинчев. По думите му сега държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Запитан има ли вариант президентът да сезира Конституционния съд за процедурата, представляващия ВСС обяви, че "мотивът липса на състезание" не е основание да се сезира КС.

Освен това Магдалинчев защити Иван Гешев от разкритията на съдия Атанаска Дишева, че е била заплашвана лично от него. Вчера, по време на почивката, Иван Гешев, в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на ВАС Георги Чолаков, е казал: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник". На въпроса дали я заплашва, Гешев е отговорил: "Не, не" и се изсмял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във