Параграф22 Daily

§22 Новини

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов не е виновен. Както е по Конституция - лицето, което се сочи като извършител на деяние, е невиновно до доказване на противното. Това заяви пред БНТ Боян Магдалинчев от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод сочения от Държавния департамент на САЩ български съдия Миталов корумпиран.

Решихме да поискаме информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с такава. В информацията на САЩ се говори за корупционни действия - не се споменава случая Малинов, нито някой друг. В Спецсъда се занимават само с наказателни дела. Той не се занимава с граждански, нито с други (търговски) дела, уточни Магдалинчев.

Относно предстоящото изслушване на съдия Миталов, който сега е в болничен, представителят на ВСС каза, че съдия Миталов е уведомил прекия си ръководител. Не можем да изслушваме някого без да знаем за какво го изслушваме, каза съдията.

Поискали са информация от прокуратурата, от Антикорупционната комисия, от ВСС. Информацията от САЩ ще бъде важна за членовете на ВСС. "Изненадах се като чух името. И колегите му в Спецсъда са изненадани от оповестяване на името на съдия Андон Миталов. Нямали сме общи контакти, не съм чувал нищо", каза съдия Магдалинчев.

Запитан дали и съдия Миталов може да бъде отстранен от работа, членът на ВСС заяви, че на този етап нищо конкретно няма (като доказателства за корупционни практики, упражнявани от сочения от САЩ съдия Андон Миталов).

Магдалинчев обясни, че ще бъдат анализирани всички факти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във