Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Борисов и Христо Иванов отправиха апел към ВСС и прокуратурата

Бойко Борисов и Христо Иванов призоваха ВСС за мерки за прозрачност при съдебните дела. Това стана след спорно съдийско решение срещу чужд инвеститор.

В събота бе разпространена позиция на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов след техен разговор във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд.

Те изтъкнаха, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела. Но, според тях, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Според Борисов и Иванов подобни съмнения по дела се отразяват и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС", заявиха Борисов и Иванов.

Според тях, за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, отбелязаха Бойко Борисов и Христо Иванов.

Сигналът е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова. Случаят беше оповестен вчера от посланик Дьо Кабан и от изпълнителния директор на дъщерните фирми в ефира на bTV. По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров и още няколко души.

Казусът е в това, че две български фирми искат откриване на производство по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере груп", като делото е разпределено на съдия Ченалова. Тя назначава синдика Панайот Велков - същият, който през лятото е определен - отново от Румяна Ченалова за синдик на ТВ7 и Нюз7 по друго производство, предаде БНР.

Въпреки че фирмите са платили дълга си, Ченалова ги лишава от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и дава това право на синдика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във