Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Борисов ще бъде разпитан по делото за смъртта на Чакъра

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще бъде разпитван във Военната прокуратура по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Чакъра бе убит през 2003г., при полицейска операция по задържането му, ръководена от Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР. Той нареди къщата, в която се беше барикадирал Чакъра, да бъде обстрелвана с гранатомети.


Десет години след убийството на Чакъра и след падането от власт на Борисов през юни 2013 г. разследването по делото беше възобновено и преместено от Пловдив в София по разпореждане на главния прокурор.


През декември 2003 г. Чакъра бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително 30 барети. Борисов, който пристигна на място, разпореди по Чакъра да бъдат изстреляни снаряда с гранатомети.


През 2012 г. Европейският съд осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов-Чакъра. Страната ни беше осъдена да плати 50 000 евро на наследниците на Чакъра и 5000 евро разноски по делото. След осъждането Борисов каза, че не се чувства отговорен за случая.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във