Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Борисов: Тече проверка по поръчката за охрана на ТЕЦ „Марица Изток 2“

Тече проверка по поръчката за охрана, възложена от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на „Водстрой 98“, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Става въпрос за поръчка от февруари за 29,3 млн. лв. без ДДС, която губещият държавен тец е възложил на консорциум, в който 50% участие има фирма „Водстрой 98“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Поръчката е възложена без състезание, тъй като е част рамково споразумение от 2014 г. Покани за участие са изпратени само до двата консорциума, сключили споразумението. Конкурсът е минал през 2014 г. и до момента не е плащано нищо.

„Още снощи възложих на министър Теменужка Петкова (министър на енергетиката, бел. ред.) да го провери. Информира ме, че още от тогава тече това рамково споразумение, което е правено с гриф „секретно“, тъй като се отнася до охраната на ТЕЦ „Марица Изток 2“, поясни премиерът. По думите му от два консорциума единият е предложил цена около 29 млн. лв., а другият 31 млн. лв. и първият е спечелил.

„От снощи възложих и на обяд имах финансовото състояние на теца. Не смятам, че в момента той има основание, нито толкова много пари, за да направи такава поръчка. Още повече, че излиза 3000 лв. за метър охрана. В момента тече проверка, която да установи необходимостта от такава охрана (...) Не виждам ТЕЦ-а „да е цъфнал“ в момента, за да си позволим такъв огромен харч“, каза още премиерът и добави, че е възложил на институциите да си свършат работата.

Вчера, в предаването „Лице в лице“ по bTV независимият депутат Георги Кадиев каза, че е задал писмено въпрос на министър Петкова за обществената поръчка за охрана на „Марица Изток 2“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във