Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Ноев: България е фронтова държава

България е фронтова държава. България има отворен фронт към Турция и към Гърция. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ анализаторът и бивш военен министър Бойко Ноев. "Турция е обхваната от все по-голяма нестабилност, Турция се гмурва в гражданска война", посочи Ноев. Той определи гръцките протести по границите не просто като гняв на гръцките фермери, а като негласна подкрепа на гръцките власти на случващото се. По думите му се цели България и нейния глас в ЕК да бъдат използвани, за да се помогне на Гърция. На нашите граници има проблеми, които дълги години няма да бъдат решени, прогнозира Ноев: Не изключвам границата на ЕС да се изнесе на Дунава. "Това е най-тъжната и най-черният сценарий за България. Има държави – възраждащи се империи, които не са заинтересовани България да бъде в ЕС".

Според бившия военен министър, в света тече препозициониране и страната ни трябва да се вмести в него.

Евродепутатът Илияна Йотова подчерта, че няма решение, стъпка, конкретна позиция по разширяването на „Фронтекс“ като агенция за охрана на външните граници на ЕС и попита защо тази нова агенция ще охранява по-засилено само границите на Шенгенска Европа, а  ще остави извън обхвата си страни като България, Румъния, Хърватия и Кипър. Според нея България продължава да бъде обект на политиките за бежанците, а не субект и нарече България пасивен получател на определени политики. Има пълна непрозрачност за българските позиции в Европа, когато трябва да бъдат защитавани, подчерта евродепутатът.

Не е ясно българското виждане за разпределението на новите 100 хиляди места за бежанци в балканските страни, така както бяха зададени от Юнкер на балканските премиери, алармира още Йотова. Според Йотова не е ясно е кой как ще финансира тези нови места по балканския път на миграцията.

Илияна Йотова формулира и тезата за капсулирането на Шенгенска Европа, докато страните по периферията ще останат тези, които ще трябва да се справят с бежанците.

Според Бойко Ноев трябва да започнем да мислим за немислимото и да признаем, че е възможно да възникне ситуация, в която нашите съюзници няма да могат или да искат да ни се притекат на помощ: "България трябва да се мобилизира като държава и общество, да спрем да се караме за детайлите, а спешно да защитим своята граница… Да отиде армията на границата, както прие парламента, не е пожелание. Ако трябва да отиде днес, дори да изкараме войниците, ще ги оставим на студа и дъжда. За да изпратиш полицаи и войници, трябва да има логистика, места, където да живеят…

"България много внимателно трябва да търси своето място в препозиционирането, към което върви светът, предупреди още Ноев:

Светът става все по-опасен. Отвсякъде възникват кризи и заплахи, но светът върви и към нов баланс и препозициониране, включително в ЕС. Мястото на ЕС в света ще бъде променено. Ставащото с Великобритания е само една лястовица. Гърция ще отпадне от еврозоната и в това няма никакво съмнение, ще бъде провалена държава... Какво ще стане с гръцката  държава и гръцкото общество никой не знае".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във