Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Рашков: 22 дела срещу ОПГ отлежават в прокуратурата

Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Министър Рашков изтъкна няколко причини затова. „За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване“, подчерта вътрешният министър.

Той даде за пример случаят с разследване на злоупотребите при строителството на магистралите и язовирите. Ето защо той предлага да има възможност да се образува досъдебно производство и от разследващите органи, както и да се привлича виновно лице към отговорност.

"Прави впечатление също, че главният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да поискат използването на СРС. Тази аномалия трябва да бъде отстранена. Защо се налага това, след като единственият орган, който може да позволи подобно разследване, е съдът по закон? Ние сме допуснали посредник в лицето на прокурора. Това е ограничаване на основни права на човека. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност", подчерта Рашков.

Друга проблемна структура в МВР е Дирекция КИАД (Координация и информационно-аналитична дейност), която трябва да се занимава с информация. Когато не отговаря на функциите си това е доста притеснително. Там са вземани всякакви специалисти, които нямат никакъв опит, отчете Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във