Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Рашков има съмнения, че подвижните урни са използвани за манипулация на изборите

На изборите през 2021 е са образувани извънредно много подвижни избирателни секции. Това стана ясно от изказване на Антоанета Николова от "Демократична България". По този повод тя инициира изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков.

"Подвижните урни, които бяха феномена на миналите избори се използваха като масова практика за заобикаляне на машинното гласуване. Не може да не сте видели какво се случи в Разград, Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и др. региони на страната. Два пъти е нараснал броя на желаещите да гласуват с подвижна секция във Върбица в Шуменско, където подвижните урни са били повече от другите секции. Или в Стамболово, където 50% от избирателите са гласували с подвижни урни. Инвалидизирани са били цели семейства и фамилии, приемани са епикризи от хора, изкарали пневмония през 2018", заяви Цонева от парламентарната трибуна.

Нейните съмнения бяха потвърдени от вътрешния министър.

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции. "Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи", заяви министърът пред депутатите.

Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства по този казус, като най-много от тях са образувани не от МВР, а от прокуратурата там, подчерта Рашков.

От ДПС се възмутиха, че на прицел са взети "най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди". "Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?", попитаха Рашков от движението.

"Това е маловажно - дали са подадени сигнали или МВР е инициирало такива проверки", отговори Рашков. Той отрече да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български граждани. "Министърът е политическо лице и не дава такива разпореждания, а от служители на МВР когато имат данни за някакво нарушение", обясни още силовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във