Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Рашков: С пари за строежа на АМ "Хемус" се купуват избиратели

Трябва да е ясно, че се обединихме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено. Данните, с които разполагаме, сочат, че са съставени десетки документи с невярно съдържание. За всеки един от тях ще търсим отговорност, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му за първи път част от изграждането на национален обект е с неизвестен извършител. Той посочи, че властите не знаят коя е фирмата, заела се със строежа на участъците от „Хемус“ и са получили авансови плащания.

Министър Рашков припомни, че преди около месец министър Комитова публично информира за установени нередности при строителството. Предвид съдържащите се данни за множество престъпления в тази информация, МВР започна проверка, която продължава и ще бъде извършена в най-кратък срок. Започнахме самостоятелно разследване, в което трябва да установим кой строи тези лотове, за които е платено авансово. От това, което чухме и се вижда в документите, стана ясно, че за някои участъци не се знае кой работи и за това си има основателни причини, допълни вътрешният министър, а този въпрос е от обществено значение.

Проверката в ГДНП е започнала след постъпил сигнал с данни за установени множество нарушения при строителството на магистралата - авансово плащане, незапочнати процедури по отчуждаване и липса на реални строителни дейности в много от лотовете. Директорът на НАП Румен Спецов обясни, че целта на проверките в дружеството е да се изясни дали чрез договорите не са извършвани данъчни нарушения.

Участъците, за чието изграждане са преведени авансово суми без да са издадени разрешителни за строеж, са от Лот 4 на АМ "Хемус" до Лот 9. Установено е, че парите са преведени по два "инхаус" договора, заяви заместник-директорът на ГДНП Атанас Илков: "Към фирмите-изпълнителки, които са по тези два "инхаус" договора са преведени авансово едни огромни суми. 4, 5 и 6-ти лот нямат издадени разрешения за строителство. Но за 27-километрова отсечка са преведени 77 милиона авансово. За лот 5 с обща дължина 23 км. са преведени 91 млн. За лот 6 с дължина 32 км - 101 млн.", допълни Илков.

Според служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова през 2020 година не е имало спешна необходимост да се раздаде 1 млрд. на фирми, при положение, че се е знаело, че все още няма разрешение за строеж на отсечките от Лот 4 до Лот 9 на АМ "Хемус".

Председателят на Националната агенция по приходите Румен Спецов заяви, че данъчните проверяват дали изтичането на този ресурс от бюджета не е довел до отклонение от облагане, тоест – дали не е ощетен фиска.

На пресконференцията присъстваха председателят на ДАНС Пламен Тончев и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във