Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Рашков уволни полицай, искал пари за подмяна на кръвни проби

Със заповед на министъра на вътрешните работи, в ОДМВР-Велико Търново е проведено дисциплинарно производство за тежко нарушение на служебната дисциплина срещу 44-годишен полицейски инспектор в РУ – Велико Търново.

В хода на производството са събрани доказателства, че в периода от 26 юни 2019 г. до 10 септември 2020 г., възползвайки се от качеството си на служител в Районното управление, инспектор Ал. И. е получил парични суми от трима жители на Велико Търново, за които при полицейски проверки е установено, че са управлявали МПС след употреба на алкохол. Служителят е получил парите срещу обещание да им съдейства за манипулиране на взетите от тримата кръвни проби така, че те да избегнат носенето на административно-наказателна или наказателна отговорност. Със заповед на министър Бойко Рашков на служителя е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и е прекратено служебното му правоотношение в МВР.

Случаят се разчу през октомври миналата година, когато „Вътрешна сигурност“ арестува двама полицаи, намалявали алкохолните проби на пияни шофьори. Единият бе експерт в Базовата криминалистична лаборатория, а другият  униформен и районен инспектор в старата столица,който сега е уволнен. Дуото подменяло алкохолните проби на заловени пияни зад волана шофьори в региона.

Схемата действала от месеци и вероятно става въпрос за множество подменени изследвания, за които наказателната отговорност е съвсем минимална.

Facebook logo
Бъдете с нас и във