Параграф22 Daily

§22 Новини

Бойко Рашков: В прокуратурата е въведен двоен стандарт

Влизането на прокуратурата в президентството предизвика много въпроси - единият от тях е защо трябваше да се вдига шум. Шумотевицата у нас е “привилегия” на българските политици. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствените си действия и очаквания в посока евентуални политически събития. Това заяви Бойко Рашков, който от вчера е член на правния съвет към президента
Румен Радев.

За “Тази сутрин” той подчерта, че шумотевицата не е характерна за разследващите органи у нас. Смята, че тя се е въвела през последните два мандата на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев. Според него шумът обслужва само политически интереси. “Процесуалната дейност, която трябва да се извърши в административна сграда, е известно как се осъществява по закон и не е нужно да се вдига шум, освен ако не се преследват политически интереси”, изтъкна той.

Рашков беше категоричен, че в прокуратурата е въведен двоен стандарт - нещо недопустимо в правото. Той коментира, че Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт. “Какво престъпно има в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Когато един гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано”, уточни той.

Според него президентът Радев не е защитил бегълци от правосъдието, както твърди главният прокурор в своя публикация в “Туитър”. “Беглецът, който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършените от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, БойкоБорисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други”, подчерта той, визирайки бизнесменът Васил Божков.  "Оказва се, че държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са си общували”, продължи Рашков.

По думите му във всяка цивилизована държава принципалът, който ръководи Комисията по хазарта, при загуба от 700 млн. лв., ако е така, следва да подаде оставка. А ако има прокуратура - да бъде подведен под наказателна отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във